Bas
Bas

30 april 2019

How to: meer resultaat in je webshop dankzij video

Delen
Delen
Delen

Met video creëer je een connectie met je bezoekers, die je niet voor elkaar krijgt met een stuk tekst of een afbeelding. Dit resulteert in meer vertrouwen bij de bezoekers in jouw webshop en dus een grotere kans dat ze kopen en/of terugkeren. 

Dat bedrijven, en dus ook webshops, video steeds meer inzetten is duidelijk, maar het levert ook meer op. Ruim 80 procent van de marketeers geeft aan dat video heeft gezorgd voor betere Return on investment en bijna 90 procent van de consumenten zeggen dat ze meer video’s willen zien van merken¹. Er zijn een aantal belangrijke redenen om video ook in jouw webshop te verwerken:

 • Meer online aankopen
 • Hogere positie in zoekmachines (SEO)
 • Grotere klantloyaliteit

1. Meer online aankopen

Door het toevoegen van video in je webshop zal je conversie flink verhogen. Uit onderzoek van Marketing Sherpa blijkt dat minstens 64% van de bezoekers meer geneigd is om te kopen in een webshop na het zien van een video. 

2. Hogere positie in zoekmachines (SEO)

Het toevoegen van video’s in je webshop zal zorgen voor een betere indexering bij de zoekmachines. Niet alleen sta je hoger in Google, ook zul je veel beter vindbaar worden in de op één na grootste zoekmachine ter wereld, namelijk YouTube.

3. Grotere klantloyaliteit

Door video’s in je webshop zijn klanten fors langer in de webwinkel (ruim 3x zo lang) en bezoeken klanten meer pagina’s.

Doordat klanten zich langer op jouw website bevinden zullen ze niet alleen meer verbonden voelen met jouw online winkel, maar zullen ze zich jouw webwinkel beter herinneren. En tussen alle webwinkels met veel vergelijkbare aanbieders, is het wel zo fijn om die online shop te zijn die wél wordt onthouden.

Met het inzetten van video creëer je dus meer verkopen, een hogere positie in de zoekmachines en zul je een grotere klantloyaliteit hebben. Maar welke video’s zijn nu handig om te maken voor jouw webshop? Daarvoor is het 3S-model ontwikkeld:

Het 3S-model:

Wil je weten welke soort video’s werken in jouw webshop? Maak dan gebruik van het 3S-model. Dit model is voor bedrijven heel eenvoudig in te zetten. Het 3S-model vergt geen enorme investeringen, maar wel de inzet en drive om op een andere manier naar je klanten te communiceren.

1. Shop video

Deze video’s gaan over het bedrijf/webshop. Ze gaan niet over een specifiek product of klantvraag. Het doel van deze video’s is om je webshop te positioneren. Hiermee genereer je naamsbekendheid en een positieve associatie over jouw webshop. 

2. Service video

Het doel van een servicevideo is, zoals het woord al zegt, gericht op het bieden van service. Denk hierbij bijvoorbeeld aan productvergelijking, installatievideo’s of merkvergelijking. Uit onderzoek van Marketing Sherpa blijkt dat minstens 64% van de bezoekers meer geneigd is om te kopen in een webshop na het zien van een video. Wanneer potentiële kopers de mogelijkheid hebben om het product in een video te zien, creëer je vertrouwen. Deze servicevideo’s zijn simpel te maken en kunnen vaak in één opname gefilmd worden. Het maken van servicevideo’s heeft vele voordelen:

 • Het beantwoorden van veelgestelde vragen in video’s zorgen voor minder servicevragen via mail, telefoon of chat en levert daarmee een besparing van personeelskosten en/of frustratie op.
 • Minder retouren omdat de klant een beter inschatting kan maken of het product voor hem/haar geschikt is. 
 • Meer vertrouwen naar de klant omdat je zelf expertise laat zien ten opzichte van het product

3. Sales video

De klant is nu bekend met jouw webshop en weet welk product hij of zij wilt hebben. Hierbij zet jij dan een je productkennis in. Je kunt een productvideo maken, of je maakt bijvoorbeeld een reviewvideo. Hierin beoordeel je producten en prijs je ze aan. Uit onderzoek blijkt dat 90% van de respondenten beïnvloed wordt door een videorecensie. Zo’n verkoopvideo kan dan net even die extra reden zijn waardoor de klant daadwerkelijk het product koopt.

Ik wil video's in mijn webshop, maar hoe?

Dat video in je webshop resultaat oplevert is duidelijk. Maar hoe krijg je nou video’s in jouw webshop? Daarvoor zijn eigenlijk twee opties:

1. Ga zelf aan de slag: 

Ga zelf aan de slag en maak een bedrijfsvideo, servicevideo of verkoopvideo. Een redelijk nieuwe smartphone en een microfoon is al voldoende om een mooie video te produceren voor je webshop.

Om die video’s gemakkelijk en snel te maken én bewerken hebben wij de training filmen met je smartphone ontwikkeld. Klik hier om zelf aan de slag te gaan.

2. Besteed het maken van webshop video’s uit:

Besteed het maken van video’s in je webshop uit en hou zelf meer tijd over voor andere zaken. De opnames worden gemaakt met professionele apparatuur.
Wij doen de productie voor je, zodat je zelf meer tijd hebt voor andere taken. Klik hier voor meer informatie om het maken van webshop video’s uit te besteden.

Waar te starten?

Wat ons opvalt is dat de meest effectieve video’s voor een webshop de service-video’s zijn. Het zijn de vaak wat langere video’s die klanten helpen met een van de volgende zaken:

 • Begrijpen van het artikel
 • Keuze maken voor een merk of productgroep
 • Het vergelijken van afmetingen
 • Het in gebruik nemen van het apparaat
 • Oplossen van storingen

Het voordeel van deze video’s is dat je er vaak geen script voor nodig hebt, ze geen vast format kennen en vaak uit één lang shot bestaan. Het is dus vrij makkelijk om zo’n video te maken. 

Ben je dus van plan om te starten met het maken van video in je webshop, dan raden wij aan om te beginnen met service-video’s. En ja, de eerste video’s zullen, net als bij iedereen, even wennen zijn. Maar dat is het mooie van video, als het ‘mis’ gaat tijdens de opnames, kun je het gewoon even opnieuw maken. 

Training filmen met je smartphone: gemakkelijk en snel professioneel resultaat

Wil je zelf gemakkelijk video’s maken én bewerken voor jouw webshop of bedrijf? Dat kan! In onze online training ‘Filmen met je Smartphone’ leren wij je stap voor stap en tot in detail hoe je een video maakt én bewerkt met je smartphone. We leren je hoe je dat zo snel en efficiënt mogelijk doet. “Een video maken én bewerken in een kwartier.” Bekijk de training hier →

Referentie:
1. Wyzowl’s 5th annual State of Video Marketing Survey – The State of Video Marketing 2018.
Delen
Delen
Delen
Bas van Lieshout
Bas van Lieshout

Hardwerkende ondernemers ‘moeten’ nu iets met video, maar willen niet regelmatig duizenden euro’s uitgeven aan nieuw videomateriaal. Logisch, dus dat moest en zou anders. Daarvoor is Skillable ontwikkeld. Hardwerkende ondernemers ondersteunen met het maken van video.

×