Bas
Bas

2 juli 2019

In 10 Simpele Stappen Professionele Video’s met je Smartphone – Maak en Bewerk een Video in een Kwartier

Delen
Delen
Delen

“Every single business is a media company first, then you do something as a business.”

Gary Vaynerchuck

De afgelopen jaren hebben we met veel klanten samengewerkt die hun video’s gemakkelijker en sneller wilden produceren. Het grootste gedeelte van deze klanten (zelfs mensen die al jaren video maken) begint met VEEL dubbele inzet en onnodig tijdverlies in hun videobewerking proces.

Met al deze tijd en moeite die nodig is voor ELKE VIDEO, is het logisch dat mensen snel afhaken bij het maken van video!

De Skillable Video Strategie is een geoptimaliseerd video productieproces dat alle onnodige dubbele handelingen en tijdverlies elimineert. Het resultaat? Gemakkelijk en snel professionele video’s.

In deze blog zullen we het proces stap voor stap doorlopen. Gebruik deze blog als een checklist!

1. Bepaal doelen VOORDAT je de video opneemt.

Het klinkt eenvoudig, maar veel mensen vergeten deze stap voordat ze beginnen met filmen, terwijl het cruciaal is om ervoor te zorgen dat het proces van filmen soepel verloopt.

Met een helder plan weet je zeker dat je de juiste beelden vastlegt, minder takes nodig hebt en daarmee een hoop tijd gaat besparen tijdens het bewerken van het materiaal. Je bent dus niet alleen sneller klaar met filmen, je bespaart ook nog eens een hoop tijd tijdens het bewerken van de video.

Voordat je begint met filmen, geef antwoord op de onderstaande vragen:

2. Neem de video op en bespaar veel tijd voor het bewerken van de video.

Je kunt de tijd die nodig is tijdens het filmen en de post-productie fase (het monteren) significant verminderen als je slim filmt en ervoor zorgt dat je alleen vastlegt wat je daadwerkelijk nodig hebt. Gebruik daarvoor de volgende tips:

2.1. Markeer de beste takes tijdens het filmen

Markeer na elke take de beste opname. Natuurlijk neem je elke take een paar keer op om er zeker van te zijn dat je goed materiaal hebt. Maar als je klaar bent met een take, markeer dan de beste zodat je die snel terug kunt vinden als je de video gaat editen. 

2.2. Zorg voor goede belichting, kleuren en geluid

Zorg ervoor dat de omgeving waarin je gaat filmen goed voorbereid is. Denk bijvoorbeeld aan een schilder die een muur gaat verven. Voordat een schilder met zijn verfkwast daadwerkelijk de muur gaat verven, zorgt hij/zij ervoor dat de randjes netjes zijn afgeplakt, de vloer goed beschermt is tegen verfspatten en er genoeg licht in de ruimte is om ervoor te zorgen dat alle plekken goed worden geschilderd. 

Dit is met filmen niet anders. Zorg voor de juiste verlichting, kleuren en geluid. Als je hier goed aan denkt voordat je gaat filmen kan je dit EXTREEM veel tijd besparen tijdens het bewerken van de video en zorgt ervoor dat je betere resultaten behaalt met je video. Let daarom op:

1. Belichting. Het is van belang om te zorgen voor de juiste belichting voordat je gaat filmen. Natuurlijk kun je in de kleurcorrectie nog kleine aanpassingen maken of de kleuren wat aanpassen, maar dit maakt slechte belichting tijdens de opnames simpelweg niet goed. Zorg dus voor voldoende daglicht of gebruik een felle, witte lamp als je binnen filmt.

2. Geluid. Let op achtergrondgeluiden bij het filmen. Als je buiten filmt let dan op auto’s en overig verkeer, windgeruis of andere geluidsbronnen. Als je binnen filmt let dan vooral op geluid van airco’s, mobiele telefoons of deuren die open en dicht gaan.

2.3. Maak testshots
iPhone 8 plus filmpje maken

Voordat je de video opneemt, maak en bekijk testshots. Gebruik deze testshots om er zeker van te zijn dat je geen dingen over het hoofd hebt gezien. Bijvoorbeeld de verkeerde hoek of hoogte van je camera ingesteld hebben, je microfoon vergeten aan te zetten, of de belichting verkeerd hebben ingesteld. Als je hier pas tijdens de montage achter komt, kan het zijn dat je voor niets ge lmd hebt, of heel veel extra werk hebt tijdens het bewerken. Maak daarom altijd even een testshot voordat je daadwerkelijk gaat filmen. Dit kan je een enorme hoeveelheid tijd en moeite besparen achteraf.

Dus, markeer de tapes tijdens het filmen, zorg voor goede belichting en geluid en maak testshots voordat je gaat filmen. Op die manier weet je zeker dat je goede opnames maakt en de video’s gemakkelijk kunt bewerken.

3. Maak een snelle scan door je beelden en organizeer het videomateriaal in de foto app op je smartphone.

Selecteer de beelden die je hebt gemaakt en wilt gebruiken voor je uiteindelijke video. Zorg ervoor dat je de beelden netjes ordent in een map (bijvoorbeeld de favorieten map of een aparte map voor de video). Als je twijfelt bij een clip, zet die er dan bij. Die zou je later altijd nog kunnen verwijderen.

Om het proces van het bewerken te versnellen, gebruik de volgende tips:
1. Werk achteruit. Begin aan het einde van de video’s die je hebt gemaakt en werk terug naar het begin. De beste takes zijn over het algemeen namelijk de laatste die je voor elke scène maakt. Op deze manier zul je sneller de beste opname vinden.
2. Markeer de beste takes tijdens het filmen. Zoek naar de markeringen die je hebt gemaakt om snel de beste shots terug te vinden. Dit kun je op een iPhone bijvoorbeeld heel snel doen door bij de beste take op favoriet/hart icoontje te klikken.

4. Open de videobewerkingsapp op je smartphone, start een nieuw project en importeer de selectie.

Kinemaster videobewerking startscherm

Start een nieuw project in de app. Importeer de video’s in de bewerkingssoftware voordat je begint met bewerken. Maak nieuwe tijdlijn en zorg dat alle bestanden in dezelfde volgorde staan zodat je overzicht houdt en zorgt dat je bestanden gemakkelijk en snel kunt terugvinden.

Wij raden aan om de app ‘KineMaster’ te gebruiken. Deze app komt het meest overeen met professionele bewerkingssoftware op de computer. En dat voor een bedrag van 5,49 euro per maand. Dit is een stuk betaalbaarder dan de honderden euro’s die professionele software voor je computer kost (Final Cut Pro of Premiere Pro). Anders kun je ook de gratis app iMovie gebruiken. In dit verhaal zullen we gebruik maken van de KineMaster app.

Het belang van de selectie bij stap 1 komt hier terug naar voren. Bewerken op je smartphone is zeer goed te doen, alleen vanwege het kleine scherm is het van belang om de beelden van tevoren goed te sorteren. Wij raden dus aan om een map te maken met de video’s of om de beste takes als ‘favoriet’ op te slaan.

5. Verplaats alle clips in een logische volgorde en herhaal totdat je tevreden bent over de video.

Videobewerking sequence opbouwen

Het doel bij deze stap is om een ruwe volgorde te creëren van de footage die je hebt gemaakt. Nu heb je de eerste echt ruwe opzet van je video gecreëerd.

Nu je een eerste ruwe opzet hebt gemaakt, kun je gaan knippen en snijden in je footage. Doe dit net zo lang todat je de ideale lengte voor je video hebt gecreëerd en check of alle punten die je hebt opgeschreven bij stap 1 zijn verwerkt in de video.

6. Voeg audiobestanden toe aan het project en pas geluidsniveaus aan.

Muziek toevoegen aan video op smartphone

Voeg alle audiobestanden toe aan de video. Bijvoorbeeld muziek, of voice- overs. Elke afleiding in een video kan ervoor zorgen dat je je kijker afleidt van het doel dat je hebt met je video. Te hard of te zacht geluid is er daar één van. Let er daarom op dat het geluid nergens in de video te hard of te zacht staat en let erop dat de verhouding tussen de muziek en de gesproken tekst (voice-over) goed in balans is als je deze allebei gebruikt.

We hebben overigens ook een complete gids geschreven met ons volledig geoptimaliseerde video bewerkingsproces erin verwerkt waardoor je tijd en moeite bespaart en onnodig werk elimineert. Als je je workflow serieus wilt verbeteren download dan nu onze essentiële gids voor smarpthone video’s. De gids is hier te downloaden: Download de essentiële gids voor smartphone video’s hier →

7. Trim, herpositioneer en verfijn je video totdat je echt tevreden bent.

Knippen van video op smartphone

Nu je de audio hebt toegevoegd kun je de video verder verfijnen. Zorg ervoor dat de muziek of audio effecten die je gebruikt passen bij de beelden die je hebt gemaakt en bewerkt. Ga hier mee door totdat je echt een goed gevoel hebt bij de beelden en de match tussen de audio en video.

8. Voeg titels en motion graphics toe.

Naambalkje toevoegen aan video op smartphone

Voeg alle titels en motion graphics toe aan de video. Deze titels en motion graphics kun je gemakkelijk maken in KineMaster en toevoegen aan de video. Zie hier bijvoorbeeld hoe we een naambalkje hebben gemaakt.

9. Bewerk de kleuren in je video.

Het bewerken van de kleuren van de video kan veel doen met het eindresultaat dat je creëert. Je kunt het handmatig doen of een filter (LUT) gebruiken. Als beginner raden wij aan om de kleuren heel licht of helemaal niet aan te passen. Als gevorderde editor is het handmatig bewerken van je kleuren (color graden) zeker aan te raden. Het gebruik van filters raden wij af, dit doet vaak afbreuk aan de professionaliteit van je video. 

10. Bekijk en exporteer de video.

Nu je alle stappen hebt doorlopen bekijk je de video en als je tevreden bent exporteer je de video. Na het exporteren van de video kun je je definitieve video downloaden vanuit de KIneMaster app. Let erop dat je bij het exporteren van de video altijd exporteert met 25 frames per seconde (PAL) en in Full HD 1080p. 

DAT IS ALLES!

Het klink misschien eenvoudig, maar als je dit stappenplan exact toepast
zul je versteld staan hoeveel tijd je zult besparen in het gehele proces. Als je begint met filmen en bewerken zonder een strategisch plan, dan weet je bijna zeker dat je dubbel werk zult doen, of sterker nog de video opnieuw moet opnemen.

Wij van Skillable weten zeker dat je met deze methode je workflow zult verbeteren en flinke hoeveelheden tijd gaat besparen tijdens het bewerken van de video. We hebben dit gehele stappenplan verwerkt in het De essentiële gids voor smartphone video’s! Download m nu om ook om minder tijd te verliezen met het bewerken van video’s!

Skillable Video handboek: De essentiële gids voor smartphone video's

Kost het maken van video je veel tijd? Bewerk video’s sneller met ons geoptimaliseerde video proces. 

  1. Leer de trucs die professionals gebruiken om tijd en moeite te besparen. 
  2. Elimineer onnodig werk en verspilde tijd, ontdek inefficiënties in je proces en verlies minder tijd.
  3. Download nu ons stap voor stap proces! Van filmen tot bewerken en exporteren, leer de meest efficiënte workflow met onze essentiële gids voor smartphone video’s
Delen
Delen
Delen
Bas van Lieshout
Bas van Lieshout

Bedrijven ‘moeten’ nu iets met video, maar willen niet regelmatig duizenden euro’s uitgeven aan nieuw videomateriaal. Logisch, dus dat moest en zou anders. Daarvoor is Skillable ontwikkeld. Bedrijven ondersteunen met het maken van video.

×