Bas
Bas

20 mei 2019

8 stappen om je video’s sneller te bewerken

Delen
Delen
Delen

Kost het maken van video je veel tijd? Bewerk video’s sneller met ons geoptimaliseerde video proces. Video is hot en met de smartphones van tegenwoordig heb je op elk moment van de dag een professionele camera én videobewerker in je broekzak. Hieronder geven we je 8 tips waarmee je je video’s sneller kunt bewerken met je smartphone:

1. Maak een snelle scan door je beelden en organizeer het videomateriaal in de foto app op je smartphone.

Selecteer de beelden die je hebt gemaakt en wilt gebruiken voor je uiteindelijke video. Zorg ervoor dat je de beelden netjes ordent in een map (bijvoorbeeld de favorieten map of een aparte map voor de video). Als je twijfelt bij een clip, zet die er dan bij. Die zou je later altijd nog kunnen verwijderen.

Om het proces van het bewerken te versnellen, gebruik de volgende tips:
1. Werk achteruit. Begin aan het einde van de video’s die je hebt gemaakt en werk terug naar het begin. De beste takes zijn over het algemeen namelijk de laatste die je voor elke scène maakt. Op deze manier zul je sneller de beste opname vinden.
2. Markeer de beste takes tijdens het filmen. Zoek naar de markeringen die je hebt gemaakt om snel de beste shots terug te vinden. Dit kun je op een iPhone bijvoorbeeld heel snel doen door bij de beste take op favoriet/hart icoontje te klikken.

2. Open de videobewerkingsapp op je smartphone, start een nieuw project en importeer de selectie.

Start een nieuw project in de app. Importeer de video’s in de bewerkingssoftware voordat je begint met bewerken. Maak nieuwe tijdlijn en zorg dat alle bestanden in dezelfde volgorde staan zodat je overzicht houdt en zorgt dat je bestanden gemakkelijk en snel kunt terugvinden.

Wij raden aan om de app ‘KineMaster’ te gebruiken. Deze app komt het meest overeen met professionele bewerkingssoftware op de computer. En dat voor een bedrag van 5,49 euro per maand. Dit is een stuk betaalbaarder dan de honderden euro’s die professionele software voor je computer kost (Final Cut Pro of Premiere Pro). Anders kun je ook de gratis app iMovie gebruiken. In dit verhaal zullen we gebruik maken van de KineMaster app.

Kinemaster videobewerking startscherm

Het belang van de selectie bij stap 1 komt hier terug naar voren. Bewerken op je smartphone is zeer goed te doen, alleen vanwege het kleine scherm is het van belang om de beelden van tevoren goed te sorteren. Wij raden dus aan om een map te maken met de video’s of om de beste takes als ‘favoriet’ op te slaan.

3. Verplaats alle clips in een logische volgorde en herhaal totdat je tevreden bent over de video.

Het doel bij deze stap is om een ruwe volgorde te creëren van de footage die je hebt gemaakt. Nu heb je de eerste echt ruwe opzet van je video gecreëerd.

Nu je een eerste ruwe opzet hebt gemaakt, kun je gaan knippen en snijden in je footage. Doe dit net zo lang todat je de ideale lengte voor je video hebt gecreëerd en check of alle punten die je hebt opgeschreven bij stap 1 zijn verwerkt in de video.

Videobewerking sequence opbouwen

4. Voeg audiobestanden toe aan het project en pas geluidsniveaus aan.

Voeg alle audiobestanden toe aan de video. Bijvoorbeeld muziek, of voice- overs. Elke afleiding in een video kan ervoor zorgen dat je je kijker afleidt van het doel dat je hebt met je video. Te hard of te zacht geluid is er daar één van. Let er daarom op dat het geluid nergens in de video te hard of te zacht staat en let erop dat de verhouding tussen de muziek en de gesproken tekst (voice-over) goed in balans is als je deze allebei gebruikt.

Muziek toevoegen aan video op smartphone

We hebben overigens ook een compleet video handboek geschreven met ons volledig geoptimaliseerde video bewerkingsproces erin verwerkt waardoor je tijd en moeite bespaart en onnodig werk elimineert. Als je je workflow serieus wilt verbeteren download dan nu het Skillable Video Handboek. Het Skillable Video Handboek is hier te downloaden: Download het Skillable Video Handboek hier →

5. Trim, herpositioneer en verfijn je video totdat je echt tevreden bent.

Nu je de audio hebt toegevoegd kun je de video verder verfijnen. Zorg ervoor dat de muziek of audio effecten die je gebruikt passen bij de beelden die je hebt gemaakt en bewerkt. Ga hier mee door totdat je echt een goed gevoel hebt bij de beelden en de match tussen de audio en video.

Knippen van video op smartphone

6. Voeg titels en motion graphics toe.

Voeg alle titels en motion graphics toe aan de video. Deze titels en motion graphics kun je gemakkelijk maken in KineMaster en toevoegen aan de video. Zie hier bijvoorbeeld hoe we een naambalkje hebben gemaakt.

Naambalkje toevoegen aan video op smartphone

7. Bewerk de kleuren in je video.

Het bewerken van de kleuren van de video kan veel doen met het eindresultaat dat je creëert. Je kunt het handmatig doen of een filter (LUT) gebruiken. Als beginner raden wij aan om de kleuren heel licht of helemaal niet aan te passen. Als gevorderde editor is het handmatig bewerken van je kleuren (color graden) zeker aan te raden. Het gebruik van filters raden wij af, dit doet vaak afbreuk aan de professionaliteit van je video. 

8. Bekijk en exporteer de video.

Nu je alle stappen hebt doorlopen bekijk je de video en als je tevreden bent exporteer je de video. Na het exporteren van de video kun je je definitieve video downloaden vanuit de KIneMaster app. Let erop dat je bij het exporteren van de video altijd exporteert met 25 frames per seconde (PAL) en in Full HD 1080p. 

DAT IS ALLES!

Het klink misschien eenvoudig, maar als je dit stappenplan exact toepast
zul je versteld staan hoeveel tijd je zult besparen in het gehele proces. Als je begint met filmen en bewerken zonder een strategisch plan, dan weet je bijna zeker dat je dubbel werk zult doen, of sterker nog de video opnieuw moet opnemen.

Wij van Skillable weten zeker dat je met deze methode je workflow zult verbeteren en flinke hoeveelheden tijd gaat besparen tijdens het bewerken van de video. We hebben dit gehele stappenplan verwerkt in het Skillable Video Handboek. Download m nu om ook om minder tijd te verliezen met het bewerken van video’s!

Skillable Video handboek: In 10 stappen een professionele video met je smartphone

Kost het maken van video je veel tijd? Bewerk video’s sneller met ons geoptimaliseerde video proces. 

  1. Leer de trucs die professionals gebruiken om tijd en moeite te besparen. 
  2. Elimineer onnodig werk en verspilde tijd, ontdek inefficiënties in je proces en verlies minder tijd.
  3. Download nu ons stap voor stap proces! Van filmen tot bewerken en exporteren, leer de meest efficiënte workflow met het Skillable Video Handboek
Het Skillable Video Handboek is hier te downloaden: Download het Skillable Video Handboek hier →
Delen
Delen
Delen
Bas van Lieshout
Bas van Lieshout

Bedrijven ‘moeten’ nu iets met video, maar willen niet regelmatig duizenden euro’s uitgeven aan nieuw videomateriaal. Logisch, dus dat moest en zou anders. Daarvoor is Skillable ontwikkeld. Bedrijven ondersteunen met het maken van video.

×